Desatoro zdravia pre návštevníkov hôr:
- Zvoľte si cieľ, ktorého náročnosť zodpovedá vašej výkonnosti a zdravotnému stavu. Pri horúčke a inom ochorení môže byť každá aktivita v horách škodlivá až nebezpečná.
- Jedzte potraviny bohaté na komplexné sacharidy (t.j. sušienky, keksy, čokoládu a pod.)
- Počas túry pite čo najčastejšie, ale nie alkohol. Znižuje výkonnosť a pozornosť, preto sa mu treba pri chôdzi a lezení vyhýbať.
- Prvých 30 minút na túre choďte pomalšie, aby sa telo postupne zohrialo a prispôsobilo námahe
- Ak to okolnosti dovolia, každú hodinu na túre oddychujte, trocha si zajedzte a veľa pite. Jedzte a pite i keď necítite hlad a smäd, lebo tým si dopĺňate vydanú energiu a stratené tekutiny. Pri veľkej únave a vyčerpaní sa pocity hladu a smädu strácajú.
- Pri prejavoch väčšej únavy si doprajte dlhší odpočinok, alebo sa rozhodnite pre návrat s doprovodom. Pri odpočinku nejedzte samotný hroznový cukor, ale i komplexné sacharidy. Ak pozorujete na sebe alebo na spoločníkoch príznaky väčšieho vyčerpania, myslite na možnosť podchladenia, akútnu horskú chorobu (ak ste vo väčších výškach) alebo ich kombinácie.
- Pohyb v horách je možný i pre deti, zdravé staršie osoby i pre niektorých chronických chorých. Nevyhnutná je však opatrnosť a niektoré bezpečnostné a zdravotné opatrenia. Pri pochybnostiach sa poraďte s lekárom.
- V nadmorských výškach nad 2500-3000 m neprespávajte o viac ako 300 m vyššie oproti predchádzajúcemu dňu. Ak je to možné, nenocujte v maximálnej výške, ktorú ste v ten deň dosiahli.
- Dokonca i v tom najmenšom batohu sa nájde miesto pre základný výstroj: nikdy nezabudnite na slnečné okuliare, rukavice, čiapku so šiltom, bivakovací vak, náhradné oblečenie, sviečky, zápalky, baterku a lekárničku.
- Dostatočne sa informujte o miestnych podmienkach, obtiažnosti a snehových podmienkach chystanej túry, o klíme a predpovedi počasia. Ak je to možné, zanechajte správu o zamýšľanej túre a predpokladanom čase návratu.