S DOBROU PARTIOU KAMKOĽVEK, AJ DO ZÁPADNÝCH TATIER

S DOBROU PARTIOU KAMKOĽVEK, AJ DO ZÁPADNÝCH TATIER

Klub slovenských turistov Rimavská Sobota a Klub slovenských turistov Hnúšťa zorganizovali dňa 27. júla 2024 prvú spoločnú turistickú akciu „Výstup na Sivý vrch“.  Pre záujemcov bolo pripravených niekoľko variant, hlavne spomínaný výstup na Sivý vrch, ale aj Roháčske plesá…. Akcie sa zúčastnilo 54 turistov, avšak keby bol autobus rozťahovací, boli by aj ďalší záujemcovia.

Hlavnú trasu na Sivý vrch (1805 m n. m.) sa rozhodlo absolvovať 23  turistov. Tentoraz začíname pri horárni Huty o 8,10 hod., keď už pekne začína pripekať, ale na to sme pripravení – dnes bude ozaj fajne teplúčko. Ani sa nenazdáme a sme pri a niektorí aj na Bielej skale, odkiaľ sú prvé krásne výhľady.

Pokračujeme ďalej a ešte pred Sivým vrchom sa popasujeme so skalami a reťazami nádherných Radových skál, odkiaľ je už len kúsok k cieľu. Na Sivom vrchu nás čakajú nádherné kruhové 360 st. výhľady na kopce a vrcholy (ale aj na všadeprítomnú Liptovskú Maru) , ktorých vymenovanie by zabralo pol strany.

Sú fakt úchvatné, len škoda letného oparu, ktorý bráni ešte lepšej viditeľnosti.

Ale my už pozeráme na chodník, ktorým budeme pokračovať k druhému vrcholu, ktorým je Brestová (1910 m n. m.). Je síce vyšší ako Sivý vrch, ale ponúka oveľa menej výhľadov, takže tu si dávame povinnú oddychovku a už nás čaká len kúsok hrebeňa a klesanie Spáleným žľabom na parkovisko pod Spálenou, ktoré dáva zabrať hlavne kolenám.

Fakt sa sem oplatí prísť a vychutnať si tie výhľady na našu krásnu prírodu.

A keď je to ešte aj s dobrou partiou, tak tomu už fakt nič nechýba – snáď len pivko či dobre vychladená kofola na konci túry. Máme v nohách prevýšenie cca 1315 m na 15 km. Ale už sme sa tu prešmotkali dosť dlho a či sa nám chce alebo nie, musíme absolvovať ešte posledné spoločné fotenie aj s tými, ktorí absolvovali krásne Roháčske plesá, či iné vychádzky v okolitej prírode a aj jazdu lanovkou.

Všetci boli s našim výberom ale aj vlastným rozhodnutím absolvovať pre nich najoptimálnejšiu variantu spokojní a tak nasadáme do autobusu a musíme ešte pretrpieť pomerne dlhú cestu domov. Večer už len  s ľútosťou skonštatujeme, že to bol krásny deň plný zážitkov, s nádhernými výhľadmi a škoda, že už je za nami.

Verím, že sa v takomto počte (dúfam, že bude viac soboťanov) zúčastníme aj na ďalších akciách.

Tá najbližšia spoločná je už v sobotu 17.8.2024 a poputujeme tentoraz z Magurky hrebeňom Nízkych Tatier na Chabenec….

Eduard Lesko

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.